KezdőlapSzemvédelemSzemüveg Befolyásolta-e a koronavírus a szemüvegviselési szokásokat?

Befolyásolta-e a koronavírus a szemüvegviselési szokásokat?

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Több, mint egy év távlatából elmondhatjuk, hogy tapasztalatunk szerint, a koronavírus a szemüvegviselési szokásokon is nyomot hagyott. Összegyűjtöttük azt az 5 dolgot, melyek számunkra a legészrevehetőbb változásokat jelentették.

  1. Mindenki megismerkedett a káros kék fény fogalmával!

Először is megnőtt a kereslet a kékfényszűrővel ellátott, a szem fáradását csökkentő lencsékre, hiszen gyerek és felnőtt is sokkal többet ült a digitális kijelzők előtt. A diákok azért, mert hónapokon keresztül online zajlott az oktatás és a barátaikkal is csak itt tudták tartani a kapcsolatot. A szüleik elvégezték a szokásos feladataikat a laptop előtt legtöbbször home office-ban, majd pluszban tanultak még a gyerekkel, vagy átnézték a házi feladatokat, a Krétát, a Classroomot és az összes használt felületet.

Színházba és moziba sem lehetett járni, ezért az esték sorozatnézésbe vagy online színházi közvetítésekbe torkollottak, és sokan boroztak a barátaikkal online, mindenki a saját nappalijában, videochaten keresztül beszélgetve.

Tehát a kékfényszűrő réteggel ellátott lencsék egyre népszerűbbé váltak, sőt nagyon sokan vásároltak maguknak kékfényszűrő szemüveget anélkül, hogy dioptriás korrekcióra lenne egyelőre szükségük.

  1. Párásodás, az életünk megkeserítője

Ezt a témát többször kiveséztük, de nem lehet eleget írni róla. A legtöbb szemüvegesnek ez okozta és egyelőre még okozza is a mai napig a legnagyobb kellemetlenséget. A párásodás nem újkeletű jelenség, de a maszkviselés miatt minden szemüveges napi szinten érintetté vált. Ennek következtében a párásodást csökkentő lencséket egyre többen választották új szemüveg készíttetése esetén, illetve a páramentesítő spraykből is rengeteg fogyott, érthető módon nagyon megnőtt a kereslet irántuk.

  1. Törtünk – zúztunk

Megfigyelhető jelenség volt, hogy mivel az emberek pár hónapon keresztül alig-alig hagyták el az otthonaikat, ezért kevesebb szemüveg veszett el, de sokkal több sérült meg. Óvatlanul lehuppantunk a kanapéra, ahol egyébként napok nagy részét töltöttük, és máris megtörtént a baj. Jó esetben menthető volt még a szemüveg, rosszabb esetben sajnos nem. Szerencsére az optikák ügyeleti rendben nyitva lehettek és elvégezhették a szükséges javításokat, esetleg készülhetett új vagy pótszemüveg.

  1. Fertőtlenítés vagy tisztítás?

Az elmúlt egy év pozitívumai közé sorolható, hogy az emberiség végre megtanult rendesen kezet mosni. Mivel a szemüveg az egyik leggyakrabban megérintett tárgyunk, mely ráadásul az arcunkon van, ezért a vírusfertőzésnek az egyik melegágya lehet. Ezért fókuszba került a szemüveg alapos és gyakori tisztítása is. Egy korábbi cikkből az is kiderül, hogy a tisztításon túl, szükség van-e fertőtlenítésre járvány idején. Az egyes gyártók is válaszoltak a piac új igényeire, és már kaphatóak az optikákban az úgynevezett vírustaszító réteggel ellátott lencsék is, melyek tovább csökkenthetik a fertőződés kockázatát.

  1. Sportszemüvegek

Hosszú-hosszú hónapokon keresztül zárva voltak az uszodák és a konditermek. Előtérbe került az egészséges életmód, mellyel leghatékonyabban erősíthető a védekezésért felelős immunrendszer. Sokan kezdtek el szabadtéren sportolni, futni, biciklizni, túrázni, melyhez ideálisabb a sportszemüveg, mint egy általános viseletű szemüveg. Hogy milyen az ideális sportszemüveg, azt egy korábbi bejegyzésben hosszabban taglaltuk.

Ha esetleg úgy érzed kihagytunk valamit, gyere a Facebook oldalunkra és írd meg nekünk! 

Optikakeresőnk segítségével könnyen találsz optikát, ahol segítenek a számodra tökéletes szemüveg elkészítésében!