KezdőlapLátásproblémákSzemegészségAz online vásárlás buktatói – Kontaktlencsék

Az online vásárlás buktatói – Kontaktlencsék

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Valószínűleg te is találkoztál már olyan online hirdetéssel, amely teljes havi kontaktlencse-csomagot promotált csupán párszáz forintért. Vagy biztos rákerestél te is a kontaktlencsékre a kedvenc „jó áras” webshopodban, hátha tudsz faragni a költségeidből. Az is lehet, hogy a halloween-i bulira valamilyen vad és ijesztő kontaktlencsét szerettél volna venni, de nem akartál rá sokat költeni, ezért a legolcsóbb, ezzel együtt a legalacsonyabb minőségű terméket választottad, ezért végül nem azt kaptad, amire számítottál.

A kontaktlencse mára már gyakorlatilag mindenki számára elérhetővé vált, éppen ezért sokan nem veszik elég komolyan annak viselését. Pedig nap mint nap kivesszük és betesszük, közvetlenül a legérzékenyebb szervünk, a szemünk felületén helyezkedik el, érzékenyítheti, száríthatja a szemünket, a nem megfelelő kontaktlencse típus, vagy a helytelen dioptria pedig fejfájást, diszkomfort-érzetet, hosszú távon pedig akár látásproblémákat, egészségkárosodást is okozhat.

Miért lehet kockázatos kontaktlencsét online vásárolni?

Tudjuk, hogy számos, jogszerűen működő, megbízható webáruház működik, ahol biztonságosan vásárolhatunk. Az online ügyintézés pozitívumaira nem kell külön kitérnünk, hiszen a legtöbben már tudjuk, miért olyan jó az interneten intézni a vásárlást. Gazdaságosabb lehet filléres, látszólag teljesen megbízható megoldások felé nyúlnunk, viszont érdemes mérlegelni, egy-egy ilyen impulzív vásárlásnak milyen negatív következményei lehetnek. Listánkkal abban szeretnénk téged segíteni, hogy milyen szempontokat fontos figyelembe venned, mielőtt bepötyögöd a bankkártya-adataidat a következő adag kontaktlencse megvásárlásához:

  • Megbízhatóság: Nagyon fontos a kontaktlencse-viselés felelősségének felvállalása, főleg a nyári időszakban (/nyar-es-a-kontaktlencse-ezt-csinald-ha-kezdo-kontaktlencses-vagy/), hiszen nem megfelelő kezelése, viselése szembetegségek kialakulásához is vezethet. Éppen ezért nem biztos, hogy megéri olyan termékekkel próbálkozni, amelyeket nem ismerünk, vagy amelynek gyártóját nem ismerjük, mert nem tudhatjuk pontosan, mi van a dobozban, és hogy valóban ellenőrzött, biztonsággal használható kontaktlencséről van-e szó.
  • Minőség: Hány olyan képet látunk a közösségi médiában, ahol emberek a várt és a kapott, online rendelt ruháikat vagy berendezési tárgyaikat hasonlítják össze. Van, amivel megéri kísérletezni, ha pedig nem teljesítették be az elvárásainkat, maximum egy jót mosolygunk, viszont amikor szemünk egészségéről és látásunk biztonságáról van szó, ne bízzunk semmit a véletlenre.
  • Garancia: Ha mégis bevállaltuk, de nem vagyunk elégedettek a termékkel, a fogyasztóvédelmi szabályoknak megfelelően visszakérhetjük a termék árát a kereskedőtől. Viszont amikor webshopból vásárolunk, főleg, ha külföldről, jelentősen megnehezíthetjük a saját dolgunkat. Sokszor a nyelvi akadályok állnak utunkba, esetleg más országok szabályaival nem vagyunk tisztában, vagy az is előfordul, hogy mire megfogalmazzuk a reklamációt, a webshop többé már nem érhető el.
  • Szakértelem: Végül, de nem utolsó sorban a szakértelem hiánya az, ami a legkockázatosabb az online vásárolt kontaktlencsék esetében. Kényelmes online rendelni kontaktlencsét, viszont bármi probléma adódik, vagy kérdés merül fel, lényegesen nehezebb hiteles választ kapnunk egy webshop adminisztrátorától, mint olyantól, aki nap mint nap személyesen találkozik vásárlókkal, és rengeteg tapasztalatot szerzett már az egyes termékekről.

 

Akkor hol vásároljak kontaktlencsét?

A 21. században, amit csak lehet, szeretünk online intézni: a bevásárlást, a ruhavásárlást, a banki ügyeket, a beszélgetéseinket; viszont vannak olyan területek, ahol a jól bevált módszerek az irányadóak továbbra is. Egy szaküzletben rendelkezésünkre állhat kontaktlencse-próbacsomag, több típust is kipróbálhatunk a látásvizsgálat után, az optometrista-kontaktológus segít nekünk az illesztéssel kapcsolatos kérdések megválaszolásában, és tanácsokat ad a kontaktlencse tárolásához és ápolásához. Ha pedig nem vagyunk elégedettek, kikérhetjük a szakember véleményét, végső esetben pedig élhetünk garanciális jogainkkal, mindenféle fejfájás nélkül.

Az optometritsa/kontaktológus az igényeink és adottságaink szerint ajánl kontaktlencsét; minden szempontot figyelembe vesz. Bízzuk magunkat szakemberre, hiszen szemünk egészsége és látásunk a tét!

Melyik optikát válasszam?

Korábban már összefoglaltuk, milyen szempontok alapján érdemes optikai üzletet választani. (/hogyan-valasszunk-optikat-a-valasz-2-lepesben/) A legmegbízhatóbb és leggyorsabb megoldás viszont OPTIKAKERESŐnk, amellyel pillanatok alatt megtalálhatod a hozzád legközelebbi optikai szaküzletet, csupán két kattintással.