KezdőlapSzemvédelemMunkaszemüveg Az önkéntes karantén és a home office hatása a szemeidre

Az önkéntes karantén és a home office hatása a szemeidre

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Melegszik az idő, zöldbe borultak a fák, csicseregnek a madarak, mi mégis a négy fal között ragadtunk, és jobb híján gyakorlatilag minden időnket a képernyők előtt töltjük. A koronavírus-járvány és az önkéntes karantén ideje alatt a legtöbbünk számára a különböző kütyük nyomkodása jelenti a kikapcsolódást, ráadásul a munka mellett a családi beszélgetések, baráti összejövetelek is a mobilok és laptopok képernyői előtt zajlanak. De milyen hatással van ez szemünkre?

 

A digitális kijelzők fénye -, úgy, mint a számítógépek, telefonok, a TV-k, és a tabletek – a manapság sokat emlegetett kék fény második legnagyobb kibocsátói – a LED fényforrások mellett és a Nap után. Már írtunk korábban is a kék fény káros hatásairól, de röviden ismét összefoglaljuk a lényeget:

  • Rövid távú hatása: A kék fény fontos szervezetünk számára, gyakorlatilag ő tart bennünket ébren. Amikor kék fény éri szemünket, a szervezetünk nem termel alváshormont, pontos nevén melatonint, amikor viszont lemegy a Nap, elönti az agyunkat. Ha lefekvés előtt sokat ülünk a TV előtt, vagy hosszú ideig nyomkodjuk a telefonunkat, nem fogunk tudni elaludni, vagy csak jóval később. Így hát a digitális eszközök képernyői által kibocsájtott kék fény negatív hatással van a cirkadián ritmusunkra, megzavarja a belső biológiai óránkat.
  • Hosszú távú hatása: Az utóbbi időben sokat vizsgálták a kék fény hatásait a szemre. Az utóbbi pár évben lett csak világos, hogy a kék fény retinakárosító hatású, így a túlzott kékfény-fogyasztás szemünk egészségére is károsan hat. Bár az UV-nál kisebb energiájú fényről van szó, szinte teljes mértékben szűrés nélkül halad át a szemen, majd eléri a retinát, ezzel járulhat hozzá például az időskori makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulásához.
A lefekvés előtti órákban próbáljunk meg minél kevesebb időt tölteni digitális eszközök képernyői előtt.

Hogyan őrizzük meg szemünk egészségét a pandémia ideje alatt?

Van pár tanácsunk, amikkel sokat tehetsz szemed egészségéért, és amiket nem csak most érdemes megfogadni.

  • Kékfény-szűrős szemüveg viselése: Annak, aki képernyő előtt dolgozik, a kékfény-szűrős szemüveg viselése erősen ajánlott – nem csak a járvány ideje alatt természetesen. Érdemes lehet külön készíttetni irodai szemüveget is, amely nem a káros fényeket szűri ki, hanem közeli látómezőkre van optimalizálva, így hosszabb távon pihenteti a szemet.
  • Éjszakai mód bekapcsolása: A legtöbb digitális kütyün már elérhető az éjszakai mód, ami azt jelenti, hogy bekapcsolása után a képernyő fényereje csökken, színe pedig melegebb, sárgásabb lesz.
  • Az 50 percenkénti 10 perces szünet betartása: Törvény kötelezi a munkaadót e szabály betartására, tehát amikor otthon dolgozunk se felejtsünk el 50 percenként képernyő-szünetet tartani. Addig végezzünk más típusú munkát, de ha tehetjük, ábrándozzunk egy kicsit az ablak előtt vagy a teraszon, miközben a messzeséget nézzük.
  • 20-20-20-as szabály gyakorlása: A szemnek közelre fókuszálni a legfárasztóbb, messzire pedig a legpihentetőbb. A 20-20-20-as szabályt azért érdemes betartani, mert ha nem is sikerül óránként pihennünk, ezzel a gyakorlattal sokat lazíthatunk a szemizmainkon. A szabály egyszerű: 20 percenként legalább 20 másodpercig egy 20 láb (6 méter) messzi tárgyra fókuszálni, ablakon keresztül az eget nézni.
  • 40 centis olvasási távolság betartása: Már azt sem tudjuk, hogyan üljünk a kanapén, mocorgás közben pedig észre sem vesszük, hogy milyen közel van szemünkhöz a képernyő. A minimum 40 centis olvasási távolságot nagyon fontos betartani akár olvasásról, akár a képernyő nézéséről van szó.
  • Kijelző szemmagasságba helyezése: A kijelzők, képernyők felső szakaszát maximum szemmagasságba kell helyezni, a képernyő alsó szakaszára a 30 fokos letekintési szög az ideális.
  • Helyes testtartás gyakorlása munkavégzés közben: Az alábbi ábra minden lényeges szempontot figyelembe vesz, de főleg a helyes testtartás miatt fontos tanulmányoznunk.

Nehéz ez az időszak mindannyiunk számára, és az egészségünkre sincs sajnos pozitív hatással. Viszont a fenti pár jó tanács betartásával sokat tehetünk szemünk egészségéért ebben a roppant megterhelő időszakban.

Szeretnél egy kékfény-szűrős szemüveget beszerezni? Keresd fel a hozzád legközelebbi optikai szaküzletet OPTIKAKERESŐNK segítségével, és bízd szakemberre annak elkészítését! A legtöbb optika jelenleg csak ügyeleti nyitvatartásban elérhető, ezért mindenképpen egyeztess velük a megadott elérhetőségek egyikén, mielőtt személyesen is meglátogatod az üzletet.

Vigyázz magadra, vigyázzunk egymásra!