KezdőlapKontaktlencseKorrekciós kontaktlencse Arcápolási és sminktippek kontaktlencséseknek

Arcápolási és sminktippek kontaktlencséseknek

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A kontaktlencse sokak számára a kényelmet és a szabadságot jelenti, de a szem egészségének érdekében, természetesen van egy-két szabály, amit muszáj betartani. Ebben a cikkben főként a sminkeléssel kapcsolatos tudnivalókat szedtük össze.

Ha kontaktlencsét viselsz, és sminkelni is szoktál – akár rendszeresen vagy csak alkalmanként – muszáj odafigyelni pár dologra, ha nem szeretnél szemsérülést vagy gyulladást szerezni, esetleg idő előtt kidobni a kontaktlencsédet, amit még napokon keresztül használhattál volna.

Az első és a legfontosabb dolog: a kézmosás!

Tudjuk, hogy ezt mostanában sokat hallottuk, de ez járványtól függetlenül alapszabály a kontaktlencsét viselők életében. Sminkelésnél először a kontaktlencsét helyezd be, és csak utána láss neki. Már a kézmosásánál figyelj oda, hogy ne maradjon a kezeden szappanmaradvány, hanem mindig tökéletesen száraz kézzel nyúlj a lencsédhez, hogy azon semmiféle zsíros, olajos nyomot ne hagyj! 

Olajmentes és hipoallergén termékeket használj!

Ma már minden kozmetikumról pillanatok alatt kideríthető, hogy kiknek ajánlják. Ha a termék érzékeny szeműeknek és/vagy kontaktlencsét viselőknek kifejezetten ajánlott, használd bátran!

Alapozókból is a könnyedebb, vízbázisú verziókat válaszd, ezekre kevésbé jellemző, hogy elmozdulnának.

Különösen a szem környékén használt krémek és szemfestékek esetében kerüld az olaj tartalmú termékeket, mert az olaj megtapadhat a lencsén, és egész egyszerűen homályosan fogsz látni. 

Van, amit muszáj csukott szemmel csinálni!

A púderezést mindig csukott szemmel végezd, nehogy néhány apró szemcse a lencse alá kerüljön. Ide kapcsolódik, hogy aerosolos dezodor vagy hajlakk használata esetén is minden esetben tarts csukva a szemed, nehogy a lencséidre is jusson!

Különösen a szemfestésnél figyelj!

Inkább a krémes szemhéjfestékeket részesítsd előnyben, a por állagúak helyett. Esetleg használj szemhéj-alapozót, ami a szemhéjpúdert is helyén tartja és megakadályozza, hogy a szemedbe, még rosszabb esetben a lencse alá kerüljön.

A szemhéjadat alul és felül ne húzd ki szemceruzával, mert a festék elzárhatja a könnycsatornákat, ami pedig szemszárazsághoz vezet.

Szempilláidra kenődésmentes, de ne vízálló szempillaspirált használj, mert ez utóbbi darabokban hullik a pilláidról, és a szemedben köthet ki.

Figyelj a szavatossági időre

A kozmetikai és sminktermékeknek is van szavatossági ideje, ezekre nagyon figyelj oda. A fertőzésveszély miatt soha ne add kölcsön a saját sminkcuccaidat, bármekkora buli is egy közös sminkelés a lányokkal. Az ecsetkészletedet és applikátoraidat is tartsd tisztán!

5+1 Sem sminkben, sem kontaktlencsében nem alszunk!

Ha a make up eltávolítása van soron, akkor először tiszta, száraz kézzel vedd ki a kontaktlencsédet, és utána mosd le az arcodról a sminket! Ezzel sokat teszel az arcbőröd és a szemed egészségéért!

Kontaktlencsére való áttérés, éves kontrollvizsgálat és vásárlás esetén, mindig fordulja a kontaktológusodhoz!

Rengeteg optikában végeznek országszerte kontaktológiai vizsgálatot, tanácsadást, betanítást. Keress lakóhelyedhez közeli optikát, OPTIKAKERESŐNK segítségével!