KezdőlapKontaktlencseSpeciális kontaktlencsék Allergiával kontaktlencse? Lehetséges!

Allergiával kontaktlencse? Lehetséges!

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A nyár végére felerősödő allergiaszezon rengeteg ember életét megkeserítheti. Ebben az időszakban az egyik leggyakrabban feltett kérdés az optikus szakemberek felé az, hogy allergiásan is lehet-e kontaktlencsét hordani. A válasz nem teljesen egyértelmű, mert sok minden függ az allergiás reakciók mértékétől. Nézzük, mit érdemes tudnia minden allergiás kontaktlencse-viselőnek:

„Biztos allergiás tüneteim vannak?”

Rengetegen küszködünk allergiás tünetekkel, így, ha viszkető, vörös szemekre ébredünk egy nyári reggelen, hamar hihetjük azt, hogy allergiás reakciónk van. Érdemes várni egy picit a tünetek kezelésével, mert szemirritációt számtalan dolog kiválthat, főleg a nyári időszakban: lehet, hogy a klíma vagy a ventillátor váltotta ki a szempirosságot, de az is előfordulhat, hogy valamilyen krém, illetve kozmetikum miatt tűnik úgy, hogy allergiásak vagyunk. 

A millió dolláros kérdés: „Allergiaszezonban, tünetekkel együtt is hordhatok kontaktlencsét?”

Igen, de mértékkel és odafigyeléssel. Ha valami irritálja a szemünket, az az egész napunkra rányomhatja a bélyegét, így, ha megtehetjük, jobb, ha mellőzzük a kontaktlencse viselését. A köztes megoldás a napi lencse, hiszen ez a leghigiénikusabb típus. Hiába tároljuk a havi kontaktlencséket fertőtlenítő oldatban, az az allergén anyagokat nem feltétlenül semlegesíti, főleg nem bontja. Ha biztosra akarunk menni, – ami a nyári melegben egyébként is biztonságosabb, – akkor napi lencsét használunk, amíg a probléma jelen van. 

„Enyhe allergiám van, elég lehet a szemnedvesítő vagy  szemcsepp?”

Ha nagyon enyhék a tünetek, nem szükséges azonnal félretenni a kontaktlencsét. Egy minőségi, megbízható forrásból beszerzett szemnedvesítő szemcseppel enyhíthetőek a tünetek, de azok teljes eltűntetéséhez valószínűleg nem lesz elegendő egy „mezei” szemcsepp alkalmazása, ilyen esetben érdemes szakember segítségét igénybe venni

„Mi a helyzet az allergiás tünetekre javasolt szemcseppekkel?” 

Ezek a termékek szemnedvesítő tulajdonságokkal nem rendelkeznek, így sajnos a tünetek enyhítését és a szemnedvesítést nem tudjuk ”egy kalap alatt” megoldani segítségükkel. Sőt! A legtöbb allergia elleni szemcsepp nem alkalmazható kontaktlencse-viselés közben: cseppentés  előtt mindenképp olvassuk el a használati útmutatót!

Erősebb allergiás tünetek esetén a legkényelmesebb, ha rendszeresen szedünk allergiagyógyszert: a mai modern készítményekkel hosszú távon is jól kezelhetőek a tünetek, többek között az irritált szemek is, így aki ragaszkodik a kontaktlencséhez, annak érdemes kikérdeznie kezelőorvosa véleményét arról, hogy számára melyik a legalkalmasabb gyógyszer. 

Ha pedig megbízható forrásból szeretnél szemcseppet beszerezni, OPTIKAKERESŐnk segítségével megtalálhatod a hozzád legközelebb eső optikai szaküzletet, ahol biztos lehetsz abban, hogy minőségi terméket tudsz majd vásárolni, és a felmerülő kérdéseidre is szakszerű választ fogsz kapni.