KezdőlapTrendSzemüvegkeret A wayfarer története

A wayfarer története

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A wayfarernél jellegzetesebb talán már csak az aviator forma. Semmilyen trend nem tudott az útjába állni és még máig is az egyik legnépszerűbb fazon a világon.

Nem hiába, hiszen egyszerű és szinte minden arcformához jól illik, történelme pedig csak még vonzóbbá teszi ezt a formát. A wayfarer megszületése Raymond Stegeman nevéhez fűződik, aki a Bausch and Lomb-nak tervezett kereteket és akinek a cég több tucatnyi szabadalmat köszönhetett.

Az 1952-ben piacra kerülő forma alakja az ötvenes évek egyik nagy divatjára hajaz: a Cadillac kocsik féklámpájának rakétaalakjára, amelyet amúgy még ők is a repülőgépektől kölcsönöztek. A lencserész jellegzetesen trapéz alakú, kicsit előre felé dől, de a jól megtervezett, masszív száraktól stabil, kicsit férfias megjelenést eredményez.

A wayfarer volt az első igazán felkapott forma, amelynek alapanyaga nem fém, hanem műanyag volt. A vastag keret erős karaktert adott a szemüvegeknek, nagy újítást hozva ezzel a piacra.

Megalkotása óta rengeteg sztár sorakozott fel a wayfarer mögé. Az első hullám után az eladások kicsit visszaestek, de a forma gyártásának befejezése helyett a szemüveget gyártó cég inkább a filmipar segítségét kérte: a filmekben fel-feltűnő modell visszahozta a keretet a kedvencek közé. Audrey Hepburn-től kezdve a Miami Vice-ig szinte minden ikonikusnak mondható filmben és sorozatban találkozhattunk legalább egy wayfarerrel.

Az új évezredben kicsit frissített formával jelent meg a wayfarer, a 2010-es retróhullámmal pedig ismét bebiztosította helyét a polcokon és még egy jó darabig nem is fog távozni onnan valószínűleg.