Kezdőlapfényvédelem A te szemüvegednek mi a szuperereje? – avagy felületkezelések a...

A te szemüvegednek mi a szuperereje? – avagy felületkezelések a tökéletes látáskomfortért

Kapcsolódó cíkkek:

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Nemrégiben egy teljes cikket szenteltünk az UV és kékfény elleni védelemmel ellátott szemüveglencséknek, melyek megszűrik a káros sugarakat, és ezzel csökkentik a szembetegségek kialakulásának kockázatát. Most pedig beszéljünk egy kicsit a különböző rétegekről és felületkezelésekről, melyek a szemnek ugyan láthatatlanok, de a szemüvegviselők életét jelentősen megkönnyítik.

Mikor elmegyünk egy vizsgálatra, egy optika szaküzletbe, azzal szembesülünk, hogy rengeteg kérdést kapunk az életmódunkkal, foglalkozásunkkal kapcsolatosan. Ez természetesen nem azért van, mert az optikusok a világ legkíváncsibb emberei, hanem mert jelenleg már annyi féle szemüveglencse és felületkezelés érhető el, hogy akkor lehet jól kiválasztani a legmegfelelőbbet, ha az nemcsak a látásunkat korrigálja tökéletesen, hanem az életstílusunkhoz is passzol. 

Melyek a legismertebb rétegek, vagy a akár rétegkombinációk, melyek növelik a látáskomfortot?

Felületkeményítés

Ma már a legtöbb lencse műanyagból készül, ennélfogva meglehetősen könnyű. A tartósság érdekében ellátják egy kemény réteggel, mely csökkenti a karcolódás esélyét. Természetesen tökéletesen karcálló lencse nincsen, hiszen durva mechanikai behatással akár az üvegfelület is megkarcolható. Mindenesetre ez a réteg tartósabbá tesz a lencsét.

Antireflex réteg

Ez a réteg jelentősen növeli a látáskomfortot, mert csökkenti a tükröződést, így a lencse több fényt enged át. A fejlett antireflex rétegek esetében a szem szinte tökéletesen látható a lencse mögött, és akár egy fotón sem tükröződik a lencse zavaróan. 

Tisztántartást segítő réteg

Sajnos azt a bevonatot még nem találták fel, mely a lencse tisztításának szükségességét megszüntetné. Viszont létezik olyan réteg, melyen a kosz és a szennyeződések nehezebben tapadnak meg. Ha plusz még egy antisztatikus réteggel is el van látva a felület, akkor a por és a szöszök is kevésbé ragaszkodnak a lencsénkhez.

Páramentes felület

A páracsökkentő felületkezelés a járvány kirobbanása óta rengeteg szemüveges életét könnyíti meg. A lecsapódó pára ezekről a lencsékről szinte azonnal eltűnik, így viselője nem is érzékeli a párásodást. 

Fényre sötétedő lencsék

Most, hogy újra beragyogja a napokat a napfény, nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a fényre sötétedő lencséket, melyek attól speciálisak, hogy alkalmazkodnak a fényviszonyokhoz. Ez remek és kényelmes megoldást jelent azok számára, akik nem szeretnék az szemüvegeket és a dioptriás napszemüveget váltogatni. 

Hogy neked milyen rétegekkel ellátott lencse a legideálisabb, arról kérdezd meg optikusodat, aki örömmel megosztja veled a lehetőségeket!

Optikakeresőnk segítségével te is könnyedén rátalálhatsz a számodra szimpatikus és közeli optika szaküzletedre!

Addig is kövesd Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!