KezdőlapLátásproblémákSzemegészségA szemüvegedre leselkedő otthoni veszélyek

A szemüvegedre leselkedő otthoni veszélyek

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

Talán nem is gondolnánk, milyen sok behatás éri szemüvegünket nap mint nap. Mivel a szemüveg egy relatív költséges eszköz, egy befektetés, ezért szeretnénk, ha minél tovább kitartana. Ahhoz viszont, hogy megvédhessünk a keretet és a lencsét is, fontos tudnunk, hogy pontosan mivel is állunk szemben.

Szemüvegviselési alapszabályok

Korábban már megírtuk, hogy mik a szemüvegtisztítás alapszintű szabályai, majd kitértünk arra is, hogy milyen professzionális szemüvegtisztítási eljárásokat ismerünk.

De nem csak gondos és szakszerű tisztítással hosszíthatjuk meg szemüvegünk élettartamát, hanem azzal is, ha figyelünk arra, hogyan hordjuk, hogyan tároljuk azt.

Egy szemüveget naponta többször fel- és leveszünk, ami megviselheti a keretet, valamint a szárakat a frontrészhez erősítő apró csavarokat is. Minél jobban feszegetjük a szárat, minél keményebb mozdulatokkal vesszük fel vagy vesszük le a szemüveget, annál hamarabb veszti el formáját, esetleg reped meg, törik el a keret. Ügyeljünk arra, hogy mindig két száránál fogva fogjuk meg a keretet és úgy tegyük le, így biztosan nem feszítjük ki a szárakat.

A helyes tárolásról is érdemes szót ejtenünk. Fontos, hogy mindig legyen nálunk szemüvegtok, ami egyébként a szemüvegtörlő kendő tárolásában is segít, így biztos nem felejtjük el azt sem magunknál tartani. A nyakba akasztós szemüvegzsinórok praktikus megoldásnak tűnnek például olvasószemüvegünkhöz, viszont így sokkal nagyobb valószínűséggel ütjük neki azt az asztalnak, vagy karcoljuk össze a lencséjét. Sőt, sokkal hamarabb koszoljuk is össze. Amikor tehetjük, tegyük tokba szemüvegünket, jelentősen meghosszíthatjuk így az élettartamát.

Tipp: Amikor éves látásellenőrzésen járunk, kérjük meg az optikus szakembert, hogy húzza meg a szemüveg csavarjait, így biztosan nem fognak kiesni később. Ha ügyetlenek voltunk és megrepedt keretünk, nem kell kétségbe esni, számos optika vállal szemüvegkeret-javítást is; érdemes körbenéznünk a hozzánk legközelebb eső szaküzletek szolgáltatásai között.

A szemüvegünk fel- és levételének helyes módja: mindig két kézzel!

Most nézzük, milyen veszélyek leselkednek szemüvegünkre otthon!

 

Konyha

 

Amikor hagymát aprítunk, különösen jól jöhet a szemüveg, általában késlelteti a könnyezést. Viszont gondoljunk bele, általában, amikor a konyhában vagyunk, hővel dolgozunk: sütünk, főzünk, melegítünk, vagy forralunk. Az ezekkel járó hirtelen hőmérsékletváltozás, a gőz, a kifröccsenő olaj nem csak bennünket, de a szemüvegkeretünket is veszélyezteti.

 

Tipp: Amikor forró olajjal sütünk, vagy kivesszük az ételt a sütőből és van rá módunk, akkor vegyük le a szemüveget. Egy párásodás elleni felületkezelés nem csak a téli időszakban, de főzés közben is nagy segítséget nyújthat.

 

Nappali

 

Biztosan veled is előfordult már egy hosszú nap után, hogy miközben a kanapén TV-t nézve próbáltál ellazulni, egyszer csak elaludtál. Ezzel csak akkor van gond, ha a szemüveg rajtad marad és ráfekszel, ugyanis – bár a fejünk nem olyan súlyos, – így könnyen deformálódik és kényelmetlen lesz. A legrosszabb eset az, amikor véletlenül ráülünk a keretre.

 

Tipp: Amennyiben előszeretettel rongáljuk „apróbb balesetekkel” szemüvegünket, érdemes lehet beszerezni egy törhetetlen szemüvegkeretet; a legtöbb optika kínálatában már fellelhetőek az extrém körülmények között is strapabíró modellek. Az esetleges sérüléseket pedig javíttassuk meg optikus szakember segítségével.

Ha gyermekeink elaludtak a kanapé előtt, óvatosan vegyük le róluk a szemüvegüket, de vigyázzunk, fel ne ébresszük őket. 🙂

Hálószoba

 

Előfordulhat, hogy reggel a vekker helyett a szemüvegünket csapjuk le. Az is megeshet, hogy a sötétben leverjük és rálépünk, amivel nem csak a keretet, de a lencsét is darabokra törhetjük.

 

Tipp: Rengeteg különböző módon tehetjük tönkre látásjavító eszközünket, ami nélkül sokan – szó szerint – egy tapottat sem tudunk menni, ezért nagyon jól jöhet, ha van otthon egy pótszemüvegünk, amit probléma esetén tudunk használni.

 

Fürdőszoba

 

Vannak akik csak a zuhany alatt veszik le, de a legtöbben magunkkal visszik a fürdőszobába a szemüvegüket. A lencsénk hamar bepárásodhat a forró víztől, ami berozsdásíthatja- korrodálhatja az apró fém alkatrészeket.

 

Tipp: Ha tehetjük, ne vigyük be szemüvegünket a fürdőszobába, de ha magunkon kell hagynunk, érdemes lehet egy párásodás elleni felületkezelést kérni a lencsére. Ha szemüvegünk vizes lesz, amennyire tudjuk, mindig töröljük szárazra.

 

Kert

 

Kertimunka közben sokat hajolgatunk, melegebb időben pedig meg is izzadunk, ami miatt szemüvegünk könnyedén lecsúszhat a fejünkről, illetve le is eshet.

 

Tipp: A sportszemüvegekhez kapható rögzítő fejpánt viselése jó megoldás lehet, a legtöbb szemüveghez tudjuk használni, ha szükséges.

 

Szeretnél felkészülni a fenti balesetekre? Vagy esetleg már megtörtént a baj, és szükséged lenne egy optikai szaküzletre, ahol segítenek a problémáiddal és válaszolnak minden kérdésedre? OPTIKAKERESŐnkkel gyorsan megtalálhatod a hozzád legközelebbi optikát!

Addig is kövess Facebook oldalunkat frissülő tartalmainkért!

Tudj meg rólunk többet Youtube csatornánkon: http://bit.ly/SzeretemASzemem_YouTube