KezdőlapTrendSzemüvegkeret A legbizarabb szemüvegek

A legbizarabb szemüvegek

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A szemüvegek történelme hihetetlenül sokszínű, és persze sokszor hihetetlen. Mai formáját alig pár évtizede nyerte el, addig egy több százéves procedúrán ment keresztül, amiről most összeállítottunk egy rövid listát. Lássuk a leghajmeresztőbb szemüvegeket az elmúlt… kétezer évből!

Nero smaragdja

Néró császár, aki 54-től 68-ig uralkodott, valószínűleg rövidlátó volt. A római gladiátorjátékokat egy csiszolt smaragdkövön keresztül nézte, hogy jobban lássa a küzdelmet. Ma ilyet csak gyűrűben látunk!

Lorgnette

A lorgnette, másnéven nyeles szemüveg volt a tökéletes választás azon 19. századi nők számára, akiknek szükségük volt látásjavító eszközre, de nem akarták rendszeresen viselni a szemüvegüket. Igazán kifinomult, igaz?

Monokli

Nem is nagyon tudjuk elképzelni a monoklit pödört bajusz, cilinder, és sétabot nélkül. Szintén 19. századi divat, a módos angol úriemberek egyik legfőbb kelléke. Gyakorlatilag a szemgödörbe helyezték a lencsét, amit csak szükség esetén vettek fel. Egy kicsit olyan, mint egy lorgnette, csak páratlan. Ma már nemigen jellemző a monokli, maximum az idősebb korosztályok tagjai között láthatunk egy-egy úriembert, akik még mindig ezt a szemüvegformát részesítik előnyben.

Pince-nez

Két lencse, orrcsipesszel. A pince-nez is 19. századi trend, csak egy országgal arrébb. A pince azt jelenti franciául, hogy orr, a nez pedig azt, hogy csíptet. Nem csak kényelmetlennek tűnnek, hanem azok is, ezért sokszor inkább láncon hordták, ne kelljen egész nap a szájukon keresztül venni a levegőt. Érdekesség még, hogy már a 15. században is megjelent ez a forma, de csak 400 évvel később lett divat. Még manapság is készülnek ilyen csíptetős szemüvegek, főleg olvasók, amelyeket rövidebb ideig hordunk. Praktikus megoldás lehet, csak nem hosszú távon.

MOD napszemüvegek

Most ismét divatba jöttek a retro-őrülettel, de igazából talán ki se mentek belőle soha. A hatvanas években élték csúcskorukat a MOD szemüvegek, amelyek minden méretben és vastagságban kaphatóak voltak. Tömör műanyag-gyönyör!

Színezett lencsék a ’90-es évekből

A ’90-es évek divatjának néhány fénypontja jobb lett volna, ha nem történik meg, ebben sokan egyetértünk. Ilyen például a teljesen hasztalan és sokszor egészségtelen lencseszínezés, amelyek a szivárvány összes színében pompáztak. Justin Timberlake tudna talán a legtöbbet mesélni erről a divatról.

Google szemüveg

Ha már visszamentünk pár ezer évet, előre is tekintsünk egy csöppet. A technológia fejlődése a szemüvegipart is kifordította a sarkából. A Google glass mint olyan, megbukott, de utat mutat a jövő szemüvegeihez. Olyan ez a szemüveg, mintha egy számítógéppel a fején sétálna az ember, aminek közben hangutasításokat adhat. Kíváncsian várjuk, mit hoz a jövő!