KezdőlapSzemvédelemMunkaszemüvegA gyermekek szeme és a kék fény

A gyermekek szeme és a kék fény

Kapcsolódó cíkkek:

SZAKEMBER VS INTERNET – Miért fordulj szakemberhez dioptriás szemüveg vásárlása esetén?

Azt gondolom ebben a témában optikus szakemberekként mindannyian egyetértünk: a...

​Mit tehet a vásárló, ha elégedetlen volt az optikában kapott termékkel?!

- fogyasztóvédelmi kisokos – A legtöbben tisztában vannak a vásárlással...

​Láss jól a víz alatt is!

Nyaranta még azok is szívesen szelik a hosszokat egy...

​ 8 tipp, hogy kontaktlencsésként is önfeledten nyaralhass

Ha kontaktlencsét viselsz, akkor tisztában vagy vele, hogy extra...

​8 tipp, hogy szemüvegesként is önfeledten nyaralhass

A nyári időszak beköszöntével, az optikákba érkező vásárlók, gyakran...

A gyermekek szeme egyre több mesterséges fénynek van kitéve, ráadásul egyre korábban kezdenek el elektronikus készülékeket használni. Ez hosszú távon komoly következményekkel járhat, de a jó hír, hogy ezek meg is előzhetőek.

Korábban már körbejártuk, mikor és milyen gyakorisággal érdemes a gyermekek látását megvizsgáltatni, valamint írtunk arról is, hogyan tudjuk tehermentesíteni szemüket a mindennapi kihívásokkal szemben. Most kifejezetten a digitális képernyők veszélyeiről és azok szemre gyakorolt hatásairól fogunk bővebb tájékoztatást adni.

Mi az a kék fény és hol találkozunk vele?

A kék fényről részletesen már írtunk, de röviden most is kifejtjük, mi az.

A kék fény a látható spektrum ibolya-kék tartományában keletkező fény. A – közismertebb – UV fénynél alacsonyabb energiájú, de szinte teljes mértékben szűrés nélkül halad át a szemen, majd eléri a retinát.

Az elsődleges kék fény kibocsájtó a Nap, utána következnek a digitális képernyők és a LED fényforrások. Mint a fényre általánosságban, úgy a kék fényre is szükségünk van, a cirkadián, azaz az egynapos biológiai ütem működését befolyásolja: tehát ahhoz, hogy a központi idegrendszerünk a megfelelő időben „árasszon el” bennünket melatoninnal, az alvásért felelős hormonunkkal, kerülnünk kell a kék fényt kibocsájtó eszközök használatát lefekvés előtt.

Mit okozhat?

Mivel nagy hatással van a „belső óránk” működésére, így a túlzott mennyiségű kék fény megzavarhatja az alvásritmusunkat. Például ha lefekvés előtt játszik gyermekünk a számítógépen, vagy tableten néz mesét, nehezebben fog elaludni.

Ahhoz, hogy gyermekünk megfelelően teljesítsen az iskolában, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen. A nap minél későbbi szakaszában éri őt kék fény, annál nehezebben fog elaludni, és a REM fázisok is rövidebbek lesznek, tehát maga az alvás sem lesz eléggé pihentető.

Az alváshiány nem csak rövid távon okoz problémákat: egyre több kutatás igazolja, hogy a kialvatlanság olyan neurodegeneratív betegségek kialakulásában is szerepet játszik, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

A sok kék fény hosszú távon a szemünk egészségét is befolyásolja. Tudjuk, hogy az UV sugárzás milyen veszélyeket rejt magában, de a kék fény kapcsán csak az utóbbi időben született konszenzus, miszerint retinakárosító hatású, így elősegíti az olyan betegségek kialakulását, mint a makuladegenárció vagy a szürkehályog.

A gyermekek egyre korábban kezdenek el digitális eszközöket használni, tehát szemük jóval hosszabb ideig lesz kék fénynek kitéve, mint az idősebb korosztályok esetében.

Mi a megoldás?

      ·Kevesebb készülék, több idő a szabadban

A legegyszerűbb megoldás, ha megpróbáljuk kerülni lefekvés előtt a kék fényt kibocsájtó eszközök használatát. Próbáljuk mindig ugyanakkor lefektetni és kelteni a gyermekeket, így stabil alvásritmust alakítunk ki náluk, amely az egészséges életmód egyik alappillére.

      ·Éjszakai mód és különböző appok

Szinte minden telefonon található éjszakai mód, amelytől a készülék kijelzőjének fénye melegebb, sárgásabb árnyalatú lesz. Számtalan applikáció is segíthet nekünk abban, hogy digitális készülékeink fénye természetesebb legyen.

      ·Szünet

Gyermekünk rendszeresen tartson szünetet a különböző digitális eszközök használata közben. A legegyszerűbb, ha megtanítjuk nekik a 20-as szabályt: 20 percenként legalább 20 másodpercig egy 20 láb (6 méter) messzi tárgyra fókuszáljon, vagy nézzen az égre az ablakon keresztül.

      ·Kékfény szűrős szemüveg

Ha gyermekünk egyébként nem szemüveges, abban az esetben is érdemes kékfény szűrős szemüveget készíttetni számára, amely kiszűri a káros sugarakat, így bátran játszhat a gépen vagy nézhet mesét este is. Ahhoz, hogy valóban a gyermeked látásának legmegfelelőbb szemüveget választhasd, mindenképpen kérd ki szakértő véleményét!

Találd meg a hozzád legközelebbi olyan optikát OPTIKAKERESŐnkkel, amely gyermekek látásával is foglalkozik!

Akkor is érdemes a gyerekek látását évente megvizsgáltatni, ha nem szemüvegesek. Már a legkisebbek szeme is rengeteg mesterséges fénynek van kitéve, jobb időben észrevenni, ha változás van a látásukban.